Andrahandsuthyrning

Allmänt

Om en bostadsrättshavare vill upplåta sin lägenhet till någon annan krävs tillstånd från styrelsen annars anses det vara en olovlig andrahandsuthyrning och bostadsrättshavaren kan förlora nyttjanderätten till sin lägenhet.

Om styrelsen i föreningen inte godkänner andrahandsuthyrningen kan bostadsrättshavaren överklaga hos hyresrättsnämnden. Ger hyresrättsnämnden bostadsrättshavaren rätt kan bostadsrättshavaren upplåta sin lägenhet i andrahand trots bostadsrättsföreningens nekande. 

Vad är upplåtelse i andra hand?

Med upplåtelse i andrahand avses att bostadsrättshavaren upplåter lägenheten till annan för självständigt brukande. Om bostadsrättshavaren tar ut hyra för upplåtelsen eller inte saknar betydelse för bedömningen. Likaså saknar det betydelse om den föreslagna hyresgästen är en närstående till bostadsrättshavaren. Att ha någon inneboende hos sig är inte att anse som upplåtelse i andrahand och kräver inte styrelsens tillstånd. Ibland kan det vara svårt att dra gränsen mellan inneboende och upplåtelse i andrahand. Avgörandet för bedömningen är vilken utsträckning hyresgästen har rätt att självständigt utnyttja lägenheten. 

Godtagbara skäl

Tidigare krävdes det att bostadsrättshaven hade beaktansvärda skäl för att hyresnämnden skulle ge tillstånd till upplåtelse i andrahand. 1 juli 2014 ändrades lagstiftningen till att det endast krävs att bostadsrättshavaren har skäl, för att få upplåta i andrahand. Lagstiftningen beskriver inte vad som är skäl men i förarbeten och hyresnämndernas avgörande har ett antal skäl bedömts vara godtagbara.  

  • Ålder eller Sjukdom 
  • Arbete eller studier på annan ort
  • Längre utlandsvistelse
  • Provsamboende
  • Uthyrning till närstående
  • Andra skäl skulle även kunna vara om bostadsrättshavaren har anskaffat en bostadsrätt för att bosätta sig i efter pensionering men behöver hyra ut den under en övergång. Ett annat skäl skulle kunna vara är kortvarig uthyrning i väntan på bättre marknadsförutsättningar för försäljning.

Uppgifter som styrelsen vill ha vid ansökan

  • Kontaktuppgifter till bostadsrättshavaren under uthyrningstiden. 
  • Fullmakt vid utomlandsvistelse för bostadsrättshavaren
  • Uppgifter om/till andrahandshyresgästen som förnamn, efternamn, personnummer, kontaktuppgifter och eventuella referenser. 
  • Skäl till andrahandsupplåtelsen.
  • Tidpunkt för andrahandsupplåtelsen (föreningen godkänner max 1 år i taget).
  • Adress vart avierna skall skickas under uthyrningstiden. 

Viktigt att informera bostadsrättshavaren

Att föreningen inte har något inflytande över de hyresvillkor som bostadsrättshavaren och hyresgästen kommer överens om. Vad gäller hyresgästens besittningsskydd får bostadsrättshavaren kontakta hyresnämnden.

Tänk på att ha kvar hemförsäkringen, om du har möbler kvar i lägenheten som försäkringsskydd. Detta då andrahandshyresgästen inte själv kan teckna denna.

 Att det alltid är bostadsrättshavaren som har ansvaret, både för lägenheten och för dina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen. Så som att betala avgifterna till föreningen men även att se till att grannarna inte blir störda och att den så kallade värdplikten sköts. 

Avgift i samband med andrahandsupplåtelse

Föreningen har rätt att ta ut en avgift från bostadsrättshavare som upplåter sin lägenhet i andrahand om stadgarna tillåter detta. Avgiften får högst vara 10 % av ett prisbasbelopp årligen. Föreningen kan själv välja om de vill ta ut avgiften årligen, månadsvis eller annan periodicitet. Om bostadsrättshavaren endast upplåter lägenheten under en del av ett år, beräknas avgiften efter de kalendermånader som andrahandsupplåtelsen faktiskt pågår.

För att ansöka om andrahandsuthyrning skriver du ut blanketten, fyller i , skriver under och skickar den till:

BRF Solhatten i Nacka
c/o Nordstaden
Storgatan 45
171 52 Solna

Hyresgästen ska lämna referenser.


Ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning