Sophantering och källsortering

Miljörummet är placerat på husgaveln intill garageporten.

Det är viktigt att ni sorterar era sopor, dels för miljöns skull men även för att påverka föreningens kostnader för sophämtningen, och att hålla dessa nere. Avfall som inte hör hemma i soprum innebär att extra arbete får beställas vilket kan påverka era månadsavgifter på sikt. Gemensamt tar ni ansvar för att detta sköts på bästa sätt. 


PLAST

I miljörummet lägger du såväl hårda som mjuka plastförpackningar i kärlet för plast. Den insamlade plasten sorteras ytterligare en gång manuellt, tänk därför på att skölja ur förpackningen innan du slänger den. 

Att tänka på: Plastpåsar, cellofan och godispåsar hör inte hemma i plaståtervinningen. De är gjorda av mjuk plast och läggs bland ditt vanliga hushållsavfall som slängs i sopkassunerna. Där bidrar de till att öka energiinnehållet i avfallet och ger en effektivare förbränning av soporna. 


METALL

I kärlet för metall lägger du alla typer av aluminium- och plåtförpackningar.

Att tänka på: Miljöfarligt avfall, som färgburkar med färgrester och liknande, hör hemma på kommunens återvinningsstation för miljöfarligt avfall och ska inte läggas i kärlet för metall. Inte heller föremål som till exempel kastruller och stekpannor ska läggas i kärlet för metall utan bland grovsoporna. 


RETURPAPPER

Returpapper innefattar tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter av avfall. 

Att tänka på: Wellpapp och kartong hör inte hemma bland returpappret.


KARTONG OCH WELLPAPP

Exempel på pappersförpackningar är pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler, omslagspapper med mera.    

Att tänka på: Tidningar, reklamblad och broschyrer hör hemma i kärlet för returpapper, inte bland kartong och wellpapp.


ELAVFALL

Eldrivna apparater, leksaker och verktyg innehåller ofta ämnen som är skadliga för miljön och ska lämnas in till kommunernas mottagningsställen, som ofta går under namnet återvinningscentraler. Hit hör dammsugare, datorer, klockor, mobiltelefoner, kameror, glödlampor, lågenergilampor och lysrör.

För radio- och TV-apparater, video, bandspelare, högtalare, klockradio och andra varor som säljs i radio- och tevehandeln gäller nya regler från den 1 juli 2003. Om du köper en ny apparat ska du lämna tillbaka den gamla i butiken. Annars ska du lämna den till återvinningscentralen.


BATTERI

Alla slags småbatterier samlas in av kommunerna. Hit räknas alla vanliga hushållsbatterier, men också knappceller (i klockor, hörapparater med mera), laddningsbara batterier och blybatterier (sådana som väger tre kilo eller mindre). Bilbatterier kan du lämna till återförsäljare eller till närmaste miljöstation, se "Farligt avfall". Apparater med inbyggda batterier samlas in som el-avfall, se "El-avfall


ÅTERVINNINGSCENTRALER I DIN KOMMUN

För mer information om närmsta återvinningscentral och öppettider på din ort, var god kontakta respektive kommun eller sök på deras hemsida.

Här lämnar du in grovsopor och farligt avfall som till exempel färg, lim, lackrester, lösningsmedel och rengöringsmedel, sprayflaskor, kemikalier, bekämpningsmedel, kvicksilvertermometer och vissa batterier. 

https://www.nacka.se/nackavattenavfall/avfall/